dimecres, 19 d’agost del 2009

Inicis a Catalunya

A Barcelona, on havia alguns militars francessos i anglessos, entre els anys 1750 i 1751, va haber trobades i iniciacions en la Hostería de la Fonda, i a una casa de la plaça de Sant Francesc. Reunions maçòniques que en cap cas però arribaren en aquest període a crear Lògies depenents de Grans Lògies estrangeres.

Entre 1800 i 1808 hi ha una discreta activitat, el govern consentia la maçoneria, de caire anglosaxona.Hi havia sobre tot comerciants i militars al servei del rei d’Espanya, la major part iniciats en el estranger, i que, al enterar-se que la maçoneria estava prohibida en Espanya, es van delatar voluntàriament davant les autoritats[i].

A partir de la Guerra de la Independència, 1808 la maçoneria francesa entrà al nostre país i sota el regnat de Josep I, té un periode d’activitat.

L’inici de la maçoneria a Catalunya està lligada a la invasió napoleònica. El 1809, militars francesos fundaven dues lògies a Barcelona: Triomphe de l’Amitié i les Amis Fidels de Napoleon i alguna més a Girona i Figueres, que van desapareixer amb la retirada dels francesos.



[i] FERRER BENIMELI, J.A. La masoneria en el siglo XVIII