dimecres, 1 de setembre del 2010

CATALUNYA I LA MAÇONERIA

Dues organitzacions maçòniques femenines i una altra mixta comencen a acceptar dones a mitjans dels 80: La Gran Lògia femenina de França amb la Llotja Luz primera, la Gran Lògia femenina de Suïssa amb Isis Sabiduria, i l’Ordre mixta del Dret Humà, amb la Llotja Ferrer i Guàrdia i després també Harmonia; altres en canvi començaren a acceptar dones a través de llotges d’adopció, com és el cas del Gran orient espanyol, que va obrir a Tarragona una llotja femenina. El Gran Orient de Catalunya va acollir a les maçones que provenien de Isis Sabiduria, la llotja depenen de Suïssa, un cop que la Gran Lògia femenina de França va començar a obrir a més de la Llotja Luz Primera, que fou la primera oberta el mes de gener de 1984, la llotja Crisol a Madrid, quatre anys després i una tercera a Girona, l’any 1990, Asiyah del Canigó, vingueren després Yetzirah de Montserrat (1995), i Templanza també a Madrid, l’any 2002. En el procés d’independència de França dues llotges de Madrid es separen i formen el que avui és el Gran orient espanyol amb les dues llotges i una tercera a les Palmes.

La Gran Lògia Femenina d’Espanya es creà el 4 de juny de 2005,. L’any 2005 es van crear dues lògies més a Madrid (Manantial) i a Gijón (Estrella d’Oriente), més tard s’afegirien Tipheret i Stella Maris a Barcelona. Aquesta per tal d’iniciar a dones d’altres ciutats d’Espanya, recordant el que va fer La Rosa dels Vents, a Paris, de la Gran lògia femenina de França. El mes de maig de 2009 s’ha creat la una nova lògia a Alacant, que s’anomena Itaca.
La Gran Lògia simbòlica espanyola no iniciarà la primera dona fins a l’any 1992, essent masculina fins a aquell moment. La primera dona es deia Josefina Saló i va ser iniciada a la Llotja Justicia núm. 7.